Bezoek sierteeltmuseum Zaffelare


Reeds vóór het ontstaan van België was de Gentse regio bekend om haar tuinbouw en bloementeelt.

In 1772 was er op de Kouter al een plantenverkoop en de eerste Floraliën vonden plaats in 1809 in de salons Frascati aan de Coupure.

Door een samenloop van omstandigheden kon de hofbouw zich zo sterk ontwikkelen in het Gentse: de juiste mensen die op het juiste moment initiatieven namen, de universitaire plantentuin die de wetenschappelijke ondersteuning gaf. Het commerciële inzicht van enkele ondernemers was van groot belang. Ook de kasteelheren en de rijke burgerij met hun hoveniers hebben tot die ontwikkeling bijgedragen

Van de kwekerijen in Sint-Amandsberg blijft niets meer over, alleen de straatnamen getuigen nog van de talrijke kwekerijen die er waren. Ook in Oostakker verdwenen veel bedrijven door de uitbreiding van de haven, de industrialisatie en de verstedelijking. Ten westen van Gent zoals bv in De Pinte en Sint-Denijs-Westrem verdwenen de bloemisterijen en kwamen verkavelingen in de plaats.

ZATERDAG 24 MEI 2014
 
komen wij meer te weten over het verleden van de sierteelt tijdens de rondleiding in het LoS: Lochristi Sierteeltmuseum, Site Pastorie Zaffelare, Dorp 83. Meer info op www.sierteeltmuseum-los.be

Over het heden en hoe het er nu aan toe gaat op een modern bedrijf kunnen we zien op de bloemisterij De Waele-Wilwoodii in de Ommegangstraat 24 te Lochristi waar de 4de generatie nu het beleid voert.

Op de website www.dewaele-wilwoodii.be verneem je meer.

Praktische afspraken:

* Samenkomst aan het Sierteeltmuseum om 14u                   
* Rondleiding van 1.30 u. door een gids van het museum, het aantal deelnemers is beperkt
* Koffie of drankje in de cafetaria
* Met eigen auto naar de Ommegangstraat 24 te Lochristi
* Bezoek aan de bloemisterij vanaf 16.30 u
* Deelname in de onkosten (inkom museum, gids, koffie of drankje) €8 leden en €10 niet-leden
* Inschrijving is noodzakelijk vóór 10 mei en is geldig na betaling op rekening BE71 7374 2412 5469