Renaat De Rudder Herdenkingsweekend op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017




Op het programma:

Vrijdag 8 december om 20u00: Lezing: "Renaat De Rudder en zijn bijzondere tijd door historicus Professor FRANS-JOS VERDOODT

Vrijdag 8 en zaterdag 9 december: Tentoonstelling: 120 jaar Renaat De Rudder en de andere Oostakkerse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Zaterdag 9 december om 15u00: Onthulling en inhuldiging van de Renaat De Rudder-gedenkplaat in zijn geboortestraat, de huidige ledergemstraat.






Renaat De Rudder is zonder twijfel een van de bekendste personen ooit in Oostakker geboren.

Op 11 december 1897, straks exact 120 jaar geleden, werd hij geboren in de toenmalige MEULESTRAAT (vandaag de Ledergemstraat). Als kind verhuisde hij met zijn ouders, eerst naar Evergem-Wippelgem, later naar Landegem. Als 16-jarige student trok hij als vrijwilliger naar het IJzerfront. Met zijn pen klaagde hij de ellendige omstandigheden van de Vlaamse soldaten en de dominantie van de Franstalige oversten aan.

Hij sneuvelde straks 100 jaar geleden te Merkem op 17 december 1917.
Zijn laatste rustplaats is geen anoniem soldatengraf, maar de crypte van de IJzertoren in Diksmuide, welke alom gekend en geëerd is in Vlaanderen als één van de IJzersymbolen, boegbeeld van het Vlaamse vrijheidsstreven.


In Oostakker is hij nog niet volledig vergeten. In de jaren '60 kreeg in een verkaveling een straat zijn naam. Maar daar hield het mee op. Bijna werd de 100ste verjaardag van zijn overlijden (+ de 120ste van zijn geboorte) vergeten.

Daarom hebben Davidsfonds Oostakker en Heemkundige kring "De Oost-Oudburg" de krachten gebundeld voor deze uitgebreide herdenking. U bent van harte welkom!

Detailprogramma:


Tentoonstelling: 120 jaar Renaat De Rudder en de andere Oostakkerse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Zijn korte leven en zijn historisch belang zullen in de kijker staan.

Maar ook al de andere jonge mannen uit Oostakker, die in de "Groote Oorlog" het leven verloren, zullen één voor één uit de anonimiteit gehaald worden. Alle, bijna vergeten namen op het WO-1- oorlogsmonument op Oostakkerdorp, geven wij opnieuw een gezicht én een levensverhaal op deze tentoonstelling. 

Er zal ook aandacht zijn voor Oostakker voor en tijdens WO-1.
Kleine zaal OCO - Pijphoekstraat 30, 9041 Oostakker, gratis inkom.
Openingsuren: vrijdag 8 december vanaf 18u00 tot 1 uur na de lezing; zaterdag 9 december van 13u00 tot 18u00.

Lezing: "Renaat De Rudder en zijn bijzondere tijd" door historicus Professor FRANS-JOS VERDOODT

Professor VERDOODT (°1939) is een bijzonder gewaardeerd historicus, bevlogen spreker en één van de grootste experts van de Vlaamse geschiedenis.

Hij zal vertellen hoe Renaat De Rudder één van de Vlaamse IJzersymbolen werd.
Die Vlaamsgezinde frontsoldaten, die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en door hun soldatenoffer de verzinnebeelding werden van de opstanding van het Vlaamse volk.
Het bijzondere aan De Rudder is dat hij niet eens 17 jaar oud was toen hij als collegeleerling naar het front vertrok én dat hij daar actief de ontwikkeling van de clandestiene Frontbeweging heeft meegemaakt. Die beweging vormde de basis voor het Vlaams-nationalisme na het aflopen van de Eerste Wereldoorlog.

Vrijdag 8 december om 20u00 in de grote zaal van het OCO, Pijphoekstraat 30, 9041 Oostakker.
Inkom: 4 € voor leden van Davidsfonds, Heemkundige Kring Oost-Oudburg en VOS/Vlaamse vredesvereniging. Niet-leden: 6 €.
Wie vooraf inschrijft op het DF-secretariaat bij Chrsitiane De Waele is zeker van zijn stoel.

Onthulling en Inhuldiging van de gedenkplaat voor Renaat De Rudder in zijn geboortestraat, de huidige Ledergemstraat:

Renaat De Rudder verdient meer dan enkel maar een straatnaam in Oostakker. Zijn exacte geboorteplaats is niet bekend. Zijn geboorteakte spreekt enkel over de "Meulestraat" (zonder huisnummer). Die straat heet Ledergemstraat, sinds de fusie in 1976.

Mondelinge overlevering zegt dat het in de Groenenhoek was, m.a.w. het begin van de Ledergemstraat, maar daar zijn al veel huizen gesloopt. Niemand weet het nog exact. Daarom is een gedenkplaat aan het begin van de Ledergemstraat dan ook symbolisch de meest geschikte plek.

Daar komt nu een vaste gedenkplaat voor Renaat De Rudder. Een bereidwillige eigenaar stelt daarvoor een stukje gevel ter beschikking, waarvoor onze dank. De gedenkplaat zelf wordt integraal bekostigd door Davidsfonds, Heemkundige Kring en VOS Vlaamse Vredesvereniging.
Sprekers bij de inhulgiding zijn:
Karel UYTTERSPROT, bestuurder VOS Vlaamse Vredesvereniging
Christophe PEETERS, Schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie van de Stad Gent.

Onthulling en Inhuldiging van de gedenkplaat om 15u00, Ledergemstraat 1, 9041 Oostakker.
Samenkomst in het OCO om 14u30. Na de inhuldiging volgt een receptie in het OCO. Iedereen welkom.