Nacht van de Geschiedenis. Thema: De Groote Oorlog.

"Voor den kop geschoten"

Gent en de terechtstellingen uit de Eerste Wereldoorlog - door Jan Van der Fraenen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog blijven Belgen in het bezette land niet bij de pakken zitten en treden in dienst van een van de vele geallieerde inlichtingendiensten. Ze dragen geen uniform en vechten in de schaduw. Niet zonder gevaar beloeren zij dag en nacht de Duitse militaire installaties en troepentransporten. De Duitse politie is echter waakzaam en vele spionnen belanden in de gevangenis.
Bijna driehonderd onder hen worden door een vuurpeloton terechtgesteld. Wie zijn deze mannen en vrouwen die vier jaar lang hun leven wagen om de soldaten aan het front te helpen? Hoe gaat een executie in haar werk en hoe worden spionnen na de oorlog herdacht? Wat met de Gentse casus?

Jan Van der Fraenen is wetenschappelijk medewerker bij het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel. Hij studeerde af als licentiaat in de Geschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij werkte eerder in het Memorial Museum Passchendaele 1917 en is auteur en coauteur van verschillende boeken en artikels over de Eerste Wereldoorlog.

Ook geboeid door het hele gebeuren rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog? Dan mag u zeker deze avond niet missen!

Praktisch:

Dinsdag 25 maart 2014 om 20u in het OCO, Pijphoekstraat 30, 9041 Oostakker.
€5 houders van Davidsfonds Cultuurkaart en €7 niet-leden.