Het Oud Station van Oostakker: een nieuwe bestemming


Het station te Oostakker werd in de eerste helft van de twintigste eeuw intensief gebruikt, vooral door pelgrims die het nabijgelegen bedevaartsoord bezochten. Vanaf ca 1960 verloor de spoorweg zijn aantrekkingskracht. Saneringsmaatregelen bij de NMBS resulteerden in de sluiting van een groot aantal landelijke stations. Te Oostakker stopte de laatste trein in 1984.

Het oud station stond nadien jarenlang te verkommeren. In 1995 verkocht de NMBS het complex, kort nadat de bijna ruïne als historisch erfgoed was beschermd. De nieuwe eigenaar liet het gebouw restaureren en renoveren om het een andere bestemming te geven.

Het resultaat van de verbouwingswerken mag gezien zijn, zowel wat betreft de restauratie van de uitwendige architectuur als de renovatie van het interieur.

Het vroegere stationsgebouw met bijhorende woning voor de stationschef wordt nu gedeeltelijk gebruikt als commerciële ruimte. De rest is ingericht als privéwoning.

Bent u benieuwd naar het resultaat van de renovatie? Tijdens een rondleiding in het oud station, met Josepha Waeytens als gids, komt u er meer over te weten.

Praktisch:

Zondag 13 april 2014 om 14.30 u, Lourdesstraat 6, 9041 Oostakker (oprit containerpark)
Inkom: €5 met DF-cultuurkaart, €8 voor niet-leden. Koffie na de rondleiding inbegrepen.

Inschrijven kan tot 10 april via e-mail cedewe.dewaele@skynet.be of tel. 09 251 00 78
bankrekeningnummer BE 71 7374 2412 5469