Getemde rivieren: Hoe het middeleeuwse Gent Schelde en Leie bedwong.

Rugzijde boek
Lezing door Dr. Frank Gelaude op vrijdag 25 november 2022 om  20.00u in de kleine zaal van het O.C.O.

Dr. Frank Gelaude studeerde geologie en bodemkunde aan de  Universiteit Gent. Zijn hele loopbaan was hij werkzaam als leraar aardrijkskunde in het GO (Voskenslaan, Gent). Sinds 2000 is hij  verbonden aan de opleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit  Antwerpen.

Frank behaalde in 2018 de graad van doctor in de monumenten- en  landschapszorg met het proefschrift
De vroege hydrografie van de stad  Gent, een geomorfologisch en historisch onderzoek van menselijke ingrepen in de waterhuishouding van het middeleeuwse Gent.

Dit doctoraat kreeg een aangepaste versie in zijn boek: Getemde rivieren. Hoe het middeleeuwse Gent Schelde en Leie bedwong’ (Uitgeverij Die Keure).


Uit de geschiedenis leren we ook over het nu en de toekomst. Met soms teveel en soms te weinig water, worstelde al de middeleeuwse Gentenaar, net zoals wij vandaag.

Frank Gelaude komt voor DF Oostakker toelichten hoe Leie en Schelde werden ‘getemd’ met dammen, stuwen, watermolens, kanalen, sluizen en rabotten.  De sporen daarvan vinden we nu nog terug het rivierenpatroon, in straatnamen en zelfs de bouwmaterialen van oude gebouwen.  rank baseerde zijn studie niet enkel op historische bronnen maar ook op de geologie en het oorspronkelijk landschap van het Gentse.

Afspraak op vrijdag 25 november om 20.00 uur in de kleine  zaal van het OCO, Pijphoekstraat 30, 9041 Oostakker.
Vooraf inschrijven via cedewe.dewaele@skynet.be of tel 09 251 00 78
Bijdrage: bij voorinschrijving: DF-lid € 8, niet-leden € 12 - de dag zelf: +2€
Betaling op rekening van Davidsfonds Oostakker BE71 7374 2412 5469