Hernieuwbare energie, ja maar...

Een brandend actueel thema: onze energievoorziening.
De discussie of we nu in november zonder elektriciteit gaan vallen of niet is niet uit het nieuws weg te slaan. Welke straat in Oostakker zonder stroom zal vallen en welke niet, dat zal je die avond niet vernemen. Wel hoe het wereldenergievraagstuk er uitziet én de toekomst van onze energievoorziening. Dit wordt op een heel bevattelijke manier uitgelegd door Jef Ongena, een van onze grootste energie-experten.

Hoe verhouden de verschillende methodes om energie op te wekken zich, met hun voor- en nadelen? Welke mogelijkheden zijn er om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen? Zullen de voorgestelde actieplannen 'de wereld redden'? Wat zijn de lessen die we kunnen trekken uit de Duitse Energiewende? Wanneer gaan we de effecten zien van onze inspanningen? De nood aan onderzoeksprogramma's voor de ontbrekende componenten van een groen energiesysteem.

Voor een goed begrip van het energievraagstuk volstaat het niet om het in de wereldwijde context te bekijken, maar moeten we ook de informatie in pers en vooral politiek op een kritische manier benaderen. Dat is wat Jef Ongena ons zal aanreiken, met klare feiten, cijfers en verrassende voorbeelden. Aansluitend is er ruim tijd voor vragen en discussie.

Jef Ongena is doctor in de fysica, onderzoeksdirecteur aan het gerenommeerde laboratorium voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School en als Kernfusieonderzoeker verbonden aan meerdere internationale onderzoeksinstituten. Hij is ook voorzitter van de Energie Groep van de Europese Natuurkundige Vereniging en voorzitter van de Belgische Natuurkundige Vereniging.

Iedereen van harte welkom op vrijdag 19 oktober 2018 om 20.00u in het O.C.O, Pijphoekstraat 30 te Oostakker. Bijdrage: DF-leden € 8, niet-leden € 10. Vooraf inschrijven kan op het secretariaat bij Christiane De Waele, cedewe.dewaele@skynet.be