Bezoek aan Archief Gent

Het stadsarchief werd opgericht in 1817 en is sinds 2005 samen met Stadsarcheologie Gent gehuisvest in De Zwarte Doos in Gentbrugge, in de gerestaureerde gebouwen van de vroegere Puntfabriek (het metaalbedrijf Arbed). Sinds 1 januari 2017 zijn het Stadsarchief Gent en het Archief OCMW Gent omgevormd tot 1 dienst: Archief Gent.

De kern van de collectie bestaat uit het overheidsarchief van de Stad Gent vanaf de middeleeuwen tot vandaag, samen met de archieven van andere lokale instellingen, zoals ambachten, schuttersgilden en gebuurten, en representatieve instellingen, zoals de Leden en Staten van Vlaanderen, uit het ancien régime.


Ook de oude gemeentearchieven (periode vanaf 1795) van de deelgemeenten Afsnee, Desteldonk, Drongen, Gentbrugge, Ledeberg, Mariakerke, Mendonk, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Kruis-Winkel, Wondelgem en Zwijnaarde bevinden zich al grotendeels in het Stadsarchief. Een deel bevindt zich nog in de lokale dienstencentra.

Er worden ook private archieven van personen, families, verenigingen en bedrijven die cultureel en historisch van belang zijn bewaard in het archief. Hiertoe behoren ook archieven van architecten en ontwerpers, en fotoarchieven van persfotografen zoals Geo Pieters, Henri De Jonghe of Michiel Hendryckx.

Ook (bouw)tekeningen, plannen en foto's en enkele uitzonderlijke iconografische collecties kan je er terug vinden, waaronder duizenden tekeningen, schilderijen, prenten en prentbriefkaarten.

Naast dit alles is er ook nog een audiovisuele collectie. Deze bestaat uit documentaire films, video's en geluidsopnames. Ze werd aangelegd vanaf 1975 met de aankoop van de "Gentse Filmaktualiteiten" (Daska-films - 1975-1980) en het Regionaal Filmjournaal (1980-1988).

Ga op vrijdag 3 mei 2019 om 14u mee met ons op ontdekking in dit historische kenniscentrum van de Stad Gent. Afspraak om 13u45 aan de ingang van het archief, Dulle-Grietlaan 1 in Gentbrugge. Wie ons bij inschrijving het bouwjaar van zijn woning meedeelt krijgt misschien wel zijn oorspronkelijke bouwdossier te zien. (Het archief maakt hiervoor een selectie uit de lijst welke wij hen zullen doorsturen.)
Opgelet: parkeren in de ruime omgeving van het archief is betalend (€ 0,80/u).
Na ons bezoek bieden wij u op wandelafstand van het archief (500m) een drankje aan in eet- en praatcafé 't Spoorke.

Bijdrage: € 5 voor Davidsfonds-leden, € 7 voor niet-leden.
Inschrijven uiterlijk tegen 20/4 via cedewe.dewaele@skynet.be, tel. 09 251 00 78 of 0479 422 800, mits betaling op rekening van Davidsfonds Oostakker BE71 7374 2412 5469.