Tentoonstelling 'Het Verloren Koninkrijk, Willem I en België'

Tweehonderd jaar geleden werden Nederland en het latere België samengevoegd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, onder het bestuur van koning Willem I.

Willem was ambitieus en wilde zijn koninkrijk laten uitgroeien tot een staat die meetelde in Europa. Daarom nam hij daadkrachtig verschillende maatregelen ter ondersteuning van industrie, infrastructuur en onderwijs.

Maar Willem regeerde, zoals de meeste Europese vorsten van zijn tijd, als een verlicht despoot die weinig tegenspraak duldde. Zijn doortastende maatregelen inzake taal, godsdienst en belastingen leidden in de Zuidelijke Nederlanden tot groeiend verzet tegen zijn beleid. Met de Belgische opstand in 1830 liep het definitief mis voor Willem, het Zuiden scheurde zich af.

De tentoonstelling 'Het Verloren Koninkrijk, Willem I en België' brengt deze korte maar toch belangrijke periode uit onze geschiedenis in beeld.

Merkwaardige historische objecten, documenten, schilderijen en prenten geven u voeling met de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Daarnaast wordt er ook een link gelegd met vandaag. In een nieuwe reeks foto's toont Michiel Hendryckx bekende en minder bekende plaatsen in België en Nederland, die vandaag nog herinneren aan Willem I en zijn Verloren Koninkrijk.

Het Davidsfonds en KWB-Oostakker reserveerden twee gidsen voor een geleid bezoek aan deze tentoonstelling op zondag 13 december 2015.

Praktisch: We verzamelen om 10.15u in het STAM, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. De rondleiding start om 10.30u en duurt ca 1,5u.

Deelnameprijs: €8 leden Davidsfonds & KWB - niet-leden €10 - aperitief achteraf inbegrepen.
Inschrijven: tot uiterlijk 1 december bij cedewe.dewaele@skynet.be - tel. 09/251.00.78 of 0479/422.800

De inschrijving is pas geldig nà storting op rekening BE71 7374 2412 5469



Voor KWB-Oostakker: info bij Dirk Van Nieuwenhuyze 0474/20.39.45