IS in het avondland: marginaal of radicaal?

Davidsfonds Oostakker, Davidsfonds Lochristi en 'Senioren in Actie' van Lochristi, hebben de krachten gebundeld om de jonge Gentse imam Khalid BENHADDOU te kunnen ontvangen. Deze topspreker komt spreken over de Islamradicalisering en de aanpak ervan.

Khalid BENHADDOU is geboren in 1988 in Gent en hier opgegroeid. Hij is imam in de moskee El Fath in de Gentse wijk Brugse Poort en neemt al jaren een leidende rol in de moslimgemeenschap; niet enkel in Gent maar in gans Vlaanderen.

Hij is tevens coördinator van het 'Netwerk Islamexperten' dat in alle Vlaamse scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan.

Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim; met deze kernwoorden omschrijft hij zichzelf. met zijn zeer verbindende opstelling komt hij vaak in het nieuws en richt hij zich tot een breed publiek.

Om radicalisering te begrijpen, is het een must om eerst de godsdienst, waarop de radicaliserende personen zich beroepen, te situeren in haar context.

Tijdens zijn uiteenzetting wordt de achtergrond van de Islamitische godsdienst gesitueerd: de diverse stromingen binnen de Islam en de oorzaken van radicalisering. Daarbij wordt er gestart vanuit de godsdienstbeleving in de landen van origine.

In een tweede deel wordt ingegaan op de evolutie en de beleving van Islam in Europa en aansluitend daarop op de radicaliseringsprocessen, de redenen waarom sommige moslims radicaliseren en de anderen dan weer niet.

Khalid reikt de elementen aan die noodzakelijk zijn als achtergrond om het radicaliseringsproces te begrijpen en geeft ook een eerste aanzet tot indicatoren en aanpak.

Practisch:

Deze boeiende avond gaat door in Lochristi op donderdag 21 februari 2019 om 20:00u in zaal Fazantenhof, Bosdreef 5C, 9080 Lochristi.
We voorzien carpooling van Oostakker naar Lochristi.
Iedereen van harte welkom - Bijdrage € 4.
Gezien het beperkt aantal plaatsen en de grote belangstelling is vooraf inschrijven noodzakelijk bij Christiane De Waele (via mail: cedewe.dewaele@skynet.be of telefonisch 09 251 00 78). Betaling vooraf op rekening van Davidsfonds Oostakker BE71 7374 2412 5469.
Aanvraag of aanbod voor carpooling kan meteen ook bij de inschrijving gebeuren.