Toast Literair 2019: geleid bezoek aan 'De Krook', de stadsbibliotheek voor de 21ste eeuw

Dit jaar gaan we "op verplaatsing" en bezoeken we op zaterdag 19 januari 2019 om 14.30 uur de stadsbibliotheek 'De Krook'.

In de nieuwe stadsbibliotheek kan je natuurlijk gewoon een boek lenen, maar er valt nog veel meer te beleven. Je kan er bijpraten met vrienden, de krant lezen, blokken in een stille studiezaal, nieuwe computertoepassingen uitproberen, debatten volgen in het auditorium, een tentoonstelling meepikken of zelf creatief aan de slag gaan in een medialab. Kortom, de nieuwe stadsbibliotheek is dus tegelijk een belevenis- en ontmoetingsplek.

In het gebouw hebben ook nog andere bewoners onderdak gekregen: UGent-academici werken er rond media en informatie. Vormingplus brengt er een ruim educatief aanbod. De Wetswinkel staat open voor juridisch advies.

Het woord 'Krook' verwijst naar de bocht of 'kreuk' die de Schelde op deze plaats maakt. De merkwaardige architectuur van Bibliotheek De Krook is de vrucht van een tijdelijke samenwerking tussen een Spaans en een Gents architectenbureau. Het gebouw werd door de Belgische vastgoedsector verkozen tot Beste Publieke Project van 2018. Volgens de Britse openbare omroep BBC behoort de Gentse stadsbibliotheek De Krook tot de tien mooiste bibliotheken van de wereld.

Redenen genoeg dus om het complex van dichtbij te bekijken en te beleven. Na de rondleiding sluiten we af in het Krookcafé waar we kunnen genieten van taart met koffie of een ander drankje.

Afspraak op zaterdag 19 januari 2019 om 14.30 uur bij de ingang van de bibliotheek aan het nieuwe Miriam Makebaplein, bereikbaar via de brug aan de Kuiperskaai. De rondleiding duurt ca 1,5 uur.
Inschrijven bij josepha.waeytens@skynet.be of tel. 09 355 75 07 tot 11 januari.
Bijdrage: DF-leden € 10, niet-leden € 12, consumptie Krookcafé inbegrepen. Betaling vooraf op rekening van DF-Oostakker BE71 7374 2412 5469