Nacht van de Geschiedenis: MEESTERSCHAP

Vrijdag 22 maart om 20 uur in het OCO: Nacht van de Geschiedenis 2019. Het Lam Gods, een subliem meesterwerk uit de Vlaamse schilderkunst: enkele sleutels om binnen te dringen in de wereld van Van Eyck.

Op honderden plaatsen in Vlaanderen vindt die week de Davidsfonds-"Nacht van de Geschiedenis 2019" plaats. Dit jaar is het centrale thema MEESTERSCHAP. Wat past beter in dit thema dan hét meesterwerk van de Vlaamse schilderkunst, ons Gentse "LAM GODS", zeker nu de grote restauratie ervan zijn einde nadert. Er zijn weinig kunstwerken die, zoals "Het Lam Gods" - veelluik van de gebroeders Van Eyck-, unaniem zowel bewondering als verwondering opwekken. Bewondering voor hun artistiek talent en meesterschap, verwondering voor de complexiteit van het voorgestelde.

CHRISTINE DEMEUNYNCK zal vooral ingaan op dit laatste, en zo sleutels aanreiken om de 15de eeuwse leefwereld van deze buitengewone schilders beter te begrijpen. Christine (° Gent 1959) heeft Kunstgeschiedenis & Musicologie gestudeerd aan de UGent en is docente aan de gidsenopleiding Het Perspectief in Gent. Zij noemt zich "verliefd op de eigen stad Gent" en is nog steeds actief zowel als stadsgids als museumgids. Sinds haar schooltijd heeft ze al een nooit aflatende fascinatie voor het Lam Gods.

Deze boeiende lezing gaat door in de kleine zaal van het Ontmoetingscentrum Oostakker (O.C.O.), Pijphoekstraat 30 op vrijdag 22 maart 2019 om 20 uur. Bijdrage bij voorinschrijving voor 18 maart: DF-leden 6 euro, niet-leden 8 euro (aan de kassa 2 euro duurder). Voorinschrijving bij Christiane De Waele via mail cedewe.dewaele@skynet.be of telefonisch op 09 251 00 78 mits betaling vooraf op rekening van DF-Oostakker BE71 7374 2412 5469.


Iedereen van harte welkom!